.

El Dikimi Top Projesi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde ve Burdur İli İŞKUR İl Müdürlüğü desteği ile yürütülen “El Dikimi Futbol Topu Projesi” 2018 yılından günümüze çeşitli kurs ve faaliyetler ile yürütülmeye devam etmektedir. Ülkemizde yıllar önce kaybolmuş yüksek katma değerli bir mesleğin “Kadın Eli İle” yeniden gün yüzüne çıkarılmasıyla öncelikle Burdur İline ardından ülkemize gerek maddi ve manevi anlamda katkı sağlamak anılan projenin temel gaye-i hayali olarak belirlenmiştir. Üretimi gerçekleştirilen topların satış işlemlerinin başladığı 2019 yılı itibariyle daha önce eğitim almış kursiyerler “Parça Başı Üretim ve Ücret” ve “Girişimciliğe Teşvik” modelleri suretiyle üretime devam etmektedir. Ayrıca bu proje dezavantajlı kadınlardan seçilen bireyler için ciddi bir gelir ortaya çıkarmasının yanında sosyal içerme ve toplumsal barışın tahsis edilmesinde ciddi kazanımlar sağlanmaktadır. 


Üniversitemiz bünyesinde yürütülen proje kapsamında; yerli ve milli imkân/kaynaklarla üretilen “El Dikimi Futbol Topları” için 2021 yılı içeresinde “FIFA IMS – International Match Standard” sertifikasının alınması hedeflenmektedir. İlgili sertifikasyonun sağlanması ile Burdurlu kadınlarımız tarafından üretilen futbol toplarının ulusal ve uluslararası futbol müsabakalarında oynanmasının önü açılacaktır. Böylece Ülkemiz ilk yerli ve milli “FIFA” sertifikalı futbol topuna kavuşmuş olacaktır. Güncel veriler incelendiğinde, futbol topu ithalatının 70 Milyon Dolara yaklaştığı görülmektedir. Dolayısıyla, proje ve proje çıktılarının Ülkemize sağladığı maddi ve manevi katkısı daha net bir şekilde anlaşılmaktadır.  Yine proje kapsamında Ar-Ge çalışmaları devam eden “El Dikimi Voleybol Topu”nun üretilmeye başlanması ile sağlanan katma değer katlanarak artmaya devam edecektir. 


Proje kapsamında eğitim almış ve el dikimi top üretimine ilişkin faaliyetlerini devam ettiren bireylere yönelik genel istatistikler Tablo 1’de yer almaktadır.


Tablo 1. El Dikimi Futbol Topu Projesi Çıktıları

Kursiyer Sayıları

Kişi

Burdur/Merkez

37 

Ağlasun

40

TOPLAM

77

Top Başı Üretim Ücreti

TL

2019

40

2020

50 (10 TL İsteğe bağlı sigorta yaptırmaları için teşvik primi)

Tam Zamanlı Personel İstihdamı (Kursiyerler İçerisinde)

Kişi

2020

5

Kadınlar Tarafından Günümüze Kadar Üretilen Top Miktarı

Adet

2018

320

2019

1500

2020

2500

TOPLAM

4320




Toplumsal Katkı

  • El Dikimi Top Projesi
  • Biz Bir Takımız Projesi
  • Burdur İl Gelişim Planı